img

Proč je zdravý spánek důležitý

Proč je zdravý spánek důležitý

Zdravý spánek je důležitý pro mnoho důvodů. Při spánku se tělo uvolňuje a regeneruje, což pomáhá při udržování celkového zdraví a dobrého fyzického a psychického stavu. Kvalitní spánek je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, udržení dobré kognitivní funkce, jako je paměť a schopnost učit se, a také pro regulaci nálady a emocí.

Nedostatek spánku může způsobit únavu, podrážděnost, zvýšení rizika vzniku některých zdravotních problémů, jako jsou cukrovka, srdeční choroby a obezita!

Kromě toho, že spánek pomáhá udržovat celkové zdraví, také hraje důležitou roli při udržování váhy a správné hladiny hormonů. Spánková deprivace může způsobit změny v hormonální rovnováze, což může vést ke zvýšení hladiny kortizolu (stresového hormonu) a ke snížení hladiny leptínu (hormonu hladu). Tyto změny mohou vést k pocitu neustálého hladu a ke ztrátě kontroly nad chutěmi.

Dobrý spánek je také důležitý pro udržení správného funkce srdce a cév. Nedostatek spánku může zvýšit krevní tlak a zvýšit riziko vzniku srdečních chorob. Navíc nedostatek kvalitního spánku může způsobovat sníženou schopnost těla regulovat teplotu, což může vést k problémům s trávením a dalším zdravotním problémům.

Vzhledem k těmto důvodům je důležité dbát na kvalitu a délku spánku, aby se udrželo celkové zdraví.

Jak se kvalitně vyspat

Existuje několik způsobů, jak zlepšit kvalitu svého spánku:

  1. Udržujte pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den, i v pracovní dny a víkendy.
  2. Relaxujte před spaním: Před spaním se snažte vyhnout aktivitám, které Vás budou rušit nebo stresovat, jako například sledování televize nebo práce na počítači. Místo toho se snažte relaxovat a uklidnit tělo například s meditací nebo cvičením jógy.
  3. Upravte si svou ložnici: Vytvořte si v ložnici příjemné prostředí pro spánek. Udržujte ložnici tmavou, chladnou a dobře větranou, a také používejte kvalitní matraci a polštář.
  4. Vyhýbejte se stimulantům před spaním: Vyhněte se kofeinu, alkoholu a tabáku alespoň hodinu před spaním, protože tyto látky mohou ovlivnit kvalitu spánku.
  5. Vyhýbejte se přepínání: Omezte expozici na světlo z obrazovek (televizi, počítač, tablet, telefon) před spaním, protože světlo z těchto zdrojů může ovlivňovat produkci melatoninu, hormonu spánku.
  6. Cvičení: Pravidelné cvičení může pomoci zlepšit kvalitu spánku, ale snažte se cvičit alespoň 3 hodiny před spaním, abyste se neunavili.
  7. Porada s lékařem: Pokud se i přesto stále trápíte s únavou, bolestmi hlavy nebo dalšími problémy spojenými s nespavostí, doporučuje se poradit se s lékařem nebo specialistou.
  1. Používání spánkových aplikací nebo sledování: existuje několik aplikací pro smartphony, které mohou sledovat vaše spánkové fáze a nabídnout vám rady, jak se vyspat lépe, a pomoci vám rozpoznat a řešit jakékoliv potenciální problémy se spánkem.
  2. Zkuste ticho a tmu: zajistěte, aby bylo v ložnici co nejtišší a co nejtmavší, když jdete spát. Pokud se vyskytují rušivé zvuky nebo světlo, zvažte použití špuntů do uší nebo masky na oči.
  3. Nastavte si předspaní: nastavte si jednoduché rituály, které budete dělat před tím, než půjdete spát, například čtení knihy nebo pouštění uklidňující hudby, které pomohou vašemu tělu se uklidnit a připravit se na spánek.

Je důležité poznamenat, že každý člověk je jiný a to, co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Je důležité vyzkoušet různé techniky a vybrat si to, co funguje pro vás osobně. A pokud se stále trápíte se spánkem déle, zvažte konzultaci s lékařem nebo odborníkem.

Nastartuj svůj den s úsměvem

Nastartuj svůj den s úsměvem

Některá rána jsou prostě tvrdší než jiná. Víte o tom, že ty dny, kdy by se člověku nejvíc chtělo zahrabat zpátky do peřin s čokoládou a knížkou v...

Kdy zdravé jídlo nečekaně škodí

Kdy zdravé jídlo nečekaně škodí

Máš to také tak, že si pěkně nabijes talíř věcmi, o kterých si myslíš, že jsou super pro tvoje tělo, a pak najednou bum – dozvíš se, že to nebyla...