Zelenina podporuje imunitu a zpomaluje stárnutí. Obsahuje vlákninu a má minimum kalorií, takže zasytí a zároveň napomůže vaší váze. Čím více jí sníte, tím lépe pro své zdraví a krásu uděláte.
Výživoví specialisté i lékaři se shodují: jezte tu, kterou máte nejraději. Hlavně abyste ji jedli v hojném počtu. A která volba je ta nejlepší?
Mrkev
Mrkev je obrovskou zásobárnou vitamínu A, který je zásadní pro náš kvalitní zrak. Užijte si tuto zeleninu hlavně syrovou, můžete také jako pyré či v salátech nebo smíchanou v smoothies.
Brokolice
Brokolice má opravdu nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A. Podle studií napomáhá v prevenci rakoviny plic. Obsahuje taktéž dost vápníků, který je důležitý pro kosti a zuby.
Brokolice taktéž napomáhá ke správné činnosti srdce a imunitního systému.
Zelí
Ať si ho dáte syrové nebo kysané, je to pro vaše zdraví poklad. Zelí totiž obsahuje probiotika a ty pozitivně ovlivňují střevní mikrobiom. Ten je zodpovědný nejen za vaše trávení, ale také působí proti rakovině a má vliv i na duševní zdraví.
Červená řepa
Červená řepa působí jako antioxidant nebo i protizánětlivě. Má pozitivní vliv na krevní tlak a napomáhá v boji proti stárnutí.
Cibule
Cibule obsahuje flavonoidy, které pozitivně působí na fyzickou a duševní kondici. Díky své výrazné chuti může částečně nahradit sůl.
Rajčata
Rajská jablka obsahují lykopen. Podle výzkumu tato látka má pozitivní vliv na zdraví našeho srdce a cév.
Špenát
Špenát je bohatý na vitamín A. V jedné porci najdete více než polovinu doporučené dávky tohoto vitamínu. Pokud budete špenát jíst pravidelně, nebudou vás tolik postihovat podzimní nachlazení.