img

Jak zhubnout: která zelenina je ta pravá?

Jak zhubnout: která zelenina je ta pravá?

Zelenina podporuje imunitu a zpomaluje stárnutí. Obsahuje vlákninu a má minimum kalorií, takže zasytí a zároveň napomůže vaší váze. Čím více jí sníte, tím lépe pro své zdraví a krásu uděláte.

Výživoví specialisté i lékaři se shodují: jezte tu, kterou máte nejraději. Hlavně abyste ji jedli v hojném počtu. A která volba je ta nejlepší?

Mrkev

Mrkev je obrovskou zásobárnou vitamínu A, který je zásadní pro náš kvalitní zrak. Užijte si tuto zeleninu hlavně syrovou, můžete také jako pyré či v salátech nebo smíchanou v smoothies.

Brokolice

Brokolice má opravdu nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A. Podle studií napomáhá v prevenci rakoviny plic. Obsahuje taktéž dost vápníků, který je důležitý pro kosti a zuby.

Brokolice taktéž napomáhá ke správné činnosti srdce a imunitního systému.

Zelí

Ať si ho dáte syrové nebo kysané, je to pro vaše zdraví poklad. Zelí totiž obsahuje probiotika a ty pozitivně ovlivňují střevní mikrobiom. Ten je zodpovědný nejen za vaše trávení, ale také působí proti rakovině a má vliv i na duševní zdraví.

Červená řepa

Červená řepa působí jako antioxidant nebo i protizánětlivě. Má pozitivní vliv na krevní tlak a napomáhá v boji proti stárnutí.

Cibule

Cibule obsahuje flavonoidy, které pozitivně působí na fyzickou a duševní kondici. Díky své výrazné chuti může částečně nahradit sůl.

Rajčata

Rajská jablka obsahují lykopen. Podle výzkumu tato látka má pozitivní vliv na zdraví našeho srdce a cév.

Špenát

Špenát je bohatý na vitamín A. V jedné porci najdete více než polovinu doporučené dávky tohoto vitamínu. Pokud budete špenát jíst pravidelně, nebudou vás tolik postihovat podzimní nachlazení.

Kdy zdravé jídlo nečekaně škodí

Kdy zdravé jídlo nečekaně škodí

Máš to také tak, že si pěkně nabijes talíř věcmi, o kterých si myslíš, že jsou super pro tvoje tělo, a pak najednou bum – dozvíš se, že to nebyla...