img

Pufované potraviny: Zdravě a chutně

Pufované potraviny: Zdravě a chutně

Tak tedy, kdybyste měli pocit, že slovo „pufované“ je něco, co vás napadne jen když hrajete Scrabble, počkejte, až vám o tom povím víc. Možná teď máte v hlavě otazníky a říkáte si: „Pufované, cože? Nikdy o tom neslyšel(a).“ Ale jakmile zmíním, že se to týká těch lehkých, vzdušných „polystyrenových“ chlebíčků a dalších pochutin, co se válejí po obchodech, určitě vám dojde, o co běží. A nebojte, není to jen o chlebíčcích – pufované delikatesy zahrnují také keksíky, sladkosti a cereálie.

Jak se takové dobroty dělají?

Pokud jste si mysleli, že pufování je něco, co dělají jen klauni, překvapím vás. Pufování je vlastně docela šikovný kuchařský manévr. Zrna se napěchují do speciálního zařízení, kde je čeká rychlé lisování spolu se záplavou tepla (až 300 °C, kámo!). Tím z nich vypaříme všechnu vlhkost a ona nádherně puknou. Pak se z nich vytvoří různé tvary a voilà, máme pufovanou pochoutku.

Jak se vybírají suroviny?

  • Rýže: Tady jde do boje jak celé zrnko, tak i jeho krupicová verze.
  • Amarant: Ten dokáže při pufování narůst až šestkrát.
  • Pohanka: Díky obsahu sacharidů a tuků je trošku tvrdohlavá, ale dá se.
  • Pšenice: Proteinová bomba, ale pufovat se dá.
  • Kukuřice: To je klasika, pufovaná krupice je top.
  • Žito, triticale, oves: Trošku výzva kvůli různému obsahu tuků a sacharidů, ale nic není nemožné.

Proč si je zamilujete?

Pufované potraviny nejsou jen vzdušný sen – mají spoustu skvělých vlastností:

  • Vydrží vám dlouho.
  • Nemají skoro žádné kalorie.
  • Cholesterol? Skoro žádný.
  • Jsou super pro vaše bříško.
  • Bez přidaných Eček a konzervantů.
  • A ty sodíky? Také snížené.

Proč je dát na jídelníček?

Někteří možná pufované potraviny přirovnávají k polystyrenu, ale nechte si říct, že mají spoustu parádních benefitů:

  • Jsou to škrobové lásky na první kousnutí, snadno stravitelné, takže si je klidně můžete dát i večer.
  • Mají skvělou nutriční hodnotu.
  • Vláknina? Ano, prosím, a hojně.
  • Díky rychlému zpracování si uchovávají vše dobré pro vaše tělo.
  • A navíc jsou jednoduché na přípravu.

V jakých podobách je seženete?

Už víme, že existují v podobě chlebíčků, keksů, cereálií a bisquitů. Ať už máte rádi čistou příchuť nebo vás láká něco sladšího, jako například čokoládový polev, s pufovanými potravinami si určitě vyberete.

Tak co, přidáte pufované potraviny do svého jídelníčku? Věřte mi, že když jim dáte šanci, budou pro vás víc než jen polystyrenovým snem!

Hřebíček: Poklad nad zlato

Hřebíček: Poklad nad zlato

Dnes se podíváme na hřebíček – ano, to malé černé koření, které máme všichni doma někde v kuchyni zabalené mezi dalšími kořeními. Možná tě napadá,...