Vyrobení marmelády je celkem jednoduchý proces, který vyžaduje jen pár základních surovin a nástrojů. Zde je jednoduchý recept na marmeládu, který můžete použít:
Ingredience pro výrobu marmelády:
- 1 kg kvalitních plodů (např. jahody, meruňky, švestky)
- 600-700 g cukru (množství závisí na kyselosti plodů)
- 1/2 lžičky kyseliny citrónové (pokud jsou plody málo kyselé)
- 1 lžíce přírodního pektinu (pokud chcete marmeládu hustou)
Nástroje na výrobu marmelády:
- velká hrnec
- plastová nebo skleněná miska na marmeládu
- lžíce na míchání
- kuchyňský termometr (pokud chcete marmeládu sterilizovat)
Postup výroby marmelády:
- Omyjte a očistěte plody a odstraňte jakékoli nečistoty nebo poškozené části.
- Nasekejte plody na malé kousky nebo rozmačkejte je vidličkou. Můžete použít i mixér nebo rozmixovat plody na kaši.
- Do velkého hrnce dejte plody, cukr a kyselinu citrónovou. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Přiveďte směs k varu a pak snižte teplotu na střední a vařte marmeládu dalších 10 až 15 minut nebo dokud nedosáhne teploty 104°C na kuchyňském termometru.
- Pokud chcete marmeládu hustou, přidejte lžíci přírodního pektinu a míchejte po dobu dalších 2 až 3 minut.
- Vyjměte marmeládu z ohně a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
- Marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte.
- Můžete sterilizovat sklenice marmelády tak, že je dáte na 15 minut do vařící vody nebo tak, že je vložíte do trouby předehřáté na 150°C a necháte tam působit 20 minut. Sterilizace sklenic marmelády zajistí, že se v nich žádné bakterie a mikroby nevyskytnou a marmeláda tak bude déle trvat.
- Sklenice marmelády nechte úplně vychladnout a poté je můžete uložit na temné a chladné místo.
A to je vše! Nyní máte doma vlastnoručně vyrobenou marmeládu, kterou můžete podávat na pečivo, přidávat do dezertů nebo ji použít jako náplň do koláčů a dortů. Marmeláda vydrží cca rok.
Vyzkoušejte různé druhy ovoce a experimentujte s množstvím cukru a kyseliny citronové, abyste dostali tu správnou chuť a konzistenci.