img

Jak vyrobit domácí marmeládu

Jak vyrobit domácí marmeládu

Vyrobení marmelády je celkem jednoduchý proces, který vyžaduje jen pár základních surovin a nástrojů. Zde je jednoduchý recept na marmeládu, který můžete použít:

Ingredience pro výrobu marmelády:

  • 1 kg kvalitních plodů (např. jahody, meruňky, švestky)
  • 600-700 g cukru (množství závisí na kyselosti plodů)
  • 1/2 lžičky kyseliny citrónové (pokud jsou plody málo kyselé)
  • 1 lžíce přírodního pektinu (pokud chcete marmeládu hustou)

Nástroje na výrobu marmelády:

  • velká hrnec
  • plastová nebo skleněná miska na marmeládu
  • lžíce na míchání
  • kuchyňský termometr (pokud chcete marmeládu sterilizovat)

Postup výroby marmelády:

  1. Omyjte a očistěte plody a odstraňte jakékoli nečistoty nebo poškozené části.
  2. Nasekejte plody na malé kousky nebo rozmačkejte je vidličkou. Můžete použít i mixér nebo rozmixovat plody na kaši.
  3. Do velkého hrnce dejte plody, cukr a kyselinu citrónovou. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  4. Přiveďte směs k varu a pak snižte teplotu na střední a vařte marmeládu dalších 10 až 15 minut nebo dokud nedosáhne teploty 104°C na kuchyňském termometru.
  5. Pokud chcete marmeládu hustou, přidejte lžíci přírodního pektinu a míchejte po dobu dalších 2 až 3 minut.
  6. Vyjměte marmeládu z ohně a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
  7. Marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte.
  8. Můžete sterilizovat sklenice marmelády tak, že je dáte na 15 minut do vařící vody nebo tak, že je vložíte do trouby předehřáté na 150°C a necháte tam působit 20 minut. Sterilizace sklenic marmelády zajistí, že se v nich žádné bakterie a mikroby nevyskytnou a marmeláda tak bude déle trvat.
  9. Sklenice marmelády nechte úplně vychladnout a poté je můžete uložit na temné a chladné místo.

A to je vše! Nyní máte doma vlastnoručně vyrobenou marmeládu, kterou můžete podávat na pečivo, přidávat do dezertů nebo ji použít jako náplň do koláčů a dortů. Marmeláda vydrží cca rok.

Vyzkoušejte různé druhy ovoce a experimentujte s množstvím cukru a kyseliny citronové, abyste dostali tu správnou chuť a konzistenci.

Hřebíček: Poklad nad zlato

Hřebíček: Poklad nad zlato

Dnes se podíváme na hřebíček – ano, to malé černé koření, které máme všichni doma někde v kuchyni zabalené mezi dalšími kořeními. Možná tě napadá,...

Pufované potraviny: Zdravě a chutně

Pufované potraviny: Zdravě a chutně

Tak tedy, kdybyste měli pocit, že slovo "pufované" je něco, co vás napadne jen když hrajete Scrabble, počkejte, až vám o tom povím víc. Možná teď...