img

Proč si do jídelníčku přidat klíčky? Aneb malá semínka, velké zázraky

Proč si do jídelníčku přidat klíčky? Aneb malá semínka, velké zázraky

Klíčené potraviny – pro někoho lákavé, pro jiného méně. Ale ať už vás při pomyšlení na ně přepadá chutě nebo nevolnost, zasvěcení jedinci mezi námi dobře vědí, že klíčky mají své nezastupitelné místo v jídelníčku každého, kdo si povídá o zdraví a snaze držet tělesnou hmotnost v šachu.

Že jsou klíčené potraviny stále oblíbenější, není žádné tajemství. Ať už se zajímáte o zdravý životní styl více či míň, určitě vás neminul trend zařazování klíčené zeleniny a luštěnin do jídelníčku. A proč by také měl, když tyto báječné potraviny skrývají tolik dobra?

Klíčky: Skromná krása plná sil

Přiznejme si, že klíčky nejsou právě to, co byste označili za vrchol kulinářské estetiky. Na pohled možná nebudou váš stůl zdobit jako pečlivě aranžované pokrmy, ale co jim chybí v kráse, to jim přebývá v přínosech pro zdraví. Klíčky jsou skutečným pokladem plným vitamínů, minerálů, antioxidantů, bílkovin, zdravých tuků a sacharidů. Takže i když na první pohled neohromí, rozhodně si zaslouží místo na vašem talíři.

Klíčením k zdraví: Jak na to?

Máte chuť klíčit si doma? Paráda! Klíčení není žádná věda a my vám poradíme, jak na to, abyste si mohli doma užívat všechny ty skvělé benefity, které klíčky nabízejí. Začít můžete tím, že potraviny namočíte na 8-12 hodin, klidně přes noc. Na klíčení můžete použít speciální nádobí, ale úplně základní vybavení jako talíř a mokrá vata postačí. Během klíčení nezapomeňte obiloviny, semínka, ořechy či luštěniny alespoň dvakrát denně opláchnout.

Co všechno můžete klíčit?

  • Obiloviny: pšenice, žito, ječmen
  • Luštěniny: čočka, mungo, hrách, cizrna
  • Semínka: dýňová, sezamová, slunečnicová, quinoa

A tohle je jen začátek! Klíčit můžete prakticky cokoli, na co si vzpomenete. Je to jen na vás, kterou variaci si pro svůj jídelníček vyberete.Tak co, přidáte se do klubu klíčících nadšenců? Věřte nám, vaše tělo vám poděkuje!

Jak zdravě zahustit omáčku

Jak zdravě zahustit omáčku

Jednou z možností je použít mouku nebo strouhanku jako zahušťovadlo. Můžete také použít brambory nebo cizrnu, které se rozmačkají a přidají do...