Přemýšlíš, jak se vyhnout sirupům plným chemie z obchodu? Neboj, není nic jednoduššího než si doma vykouzlit vlastní sirupy. A co je nejlepší? Většina ingrediencí ti bude doslova na dosah ruky, přímo z tvé zahrady. Pojďme se podívat na tři skvělé recepty na domácí sirupy, které si zamiluješ!
Smrkový sirup
Nejdřív si dejme něco pro ty, co mají rádi trochu dobrodružství. Smrkový sirup, neboli elixír ze smrkových výhonků, je to pravé pro posílení imunitního systému. Výhonky sklízej na přelomu května a června, kdy jsou ještě malé a šťavnaté, ale nezapomeň, že smrk si musíš pěstovat doma nebo sáhnout po těch legálně získaných. Potom už stačí jen vrstvit výhonky a cukr ve sklenici a nechat dva týdny na sluníčku vyzrát. Sirup přefiltruj a můžeš ho přidávat do čajů nebo ho konzumovat po lžičkách.
Meduňkový sirup
Máš-li na zahradě meduňku, pak je tu pro tebe recept na sirup, který ti zaručeně zlepší den. Stačí natrhat lístky s trochou stonků, opláchnout, přidat cukr, kyselinu citrónovou a nechat přes noc louhovat. Další den sirup slij, přidej trochu alkoholu pro lepší konzervaci a máš hotovo. Tento sirup je výborný jak do ledových nápojů, tak i jako dochucovadlo čaje. Navíc, když meduňku sbíráš před květem, můžeš z lístků uvařit i osvěžující čaj.
Bezový sirup
A konečně, klasika mezi domácími sirupy – bezový. Sbírání bezových květů je víceméně národní sport, tak nezapomeň na začátku června vyrazit pro svoji várku. Po důkladném opláchnutí květů stačí vše povařit, nechat přes noc vylouhovat a dosladit dle chuti. Máš-li rád limonády, bezový sirup se dá skvěle použít i pro domácí bezovou limonádu. Jen nezapomeň na kostky ledu a lístky máty pro to pravé osvěžení.
Věř, že domácí sirupy jsou tak dobré, že ani nevíš, jak rychle ti zmizí z lednice. A jakmile je jednou ochutnáš, už k obchodním sirupům nebudete chtít. Hodně štěstí a dobrou chuť!