Pečivo je něco jako nejlepší kamarád naší stravy – je s námi už tisíce let a dává nám energii, chuťové požitky a spoustu možností, jak ho sníst. Ale víš co? Ne všechno pečivo je pro naše tělo party. To kupované, vyrobené z bílé mouky, nám může spíš zavařit problémy. A protože se nám s nezdravými kamarády bavit nechce, pojďme na to chytře a udělejme si domácí celozrnné pečivo!
Proč je bílá mouka trochu frajer do nepohody?
Zkusme to vzít rovnou na rovinu – bílá mouka není zrovna tím, co bychom chtěli pozvat na večeři jako superingredienci. Proč? Protože je to v podstatě energetická bomba bez výživových benefitů. Na talíři s ní dostaneme spoustu kalorií, ale vitamíny a minerály si asi vyrazily někam jinam. A to nemluvě o tom, že to může být jeden z důvodů, proč se lidstvo potýká s obezitou a cukrovkou.
Celozrnné pečivo: Hrdina na talíři
Ale neboj, není všechno ztraceno. Klíč k zdravému pečivu je jednoduchý – celozrnná mouka. To znamená, že si dáš celé zrno, s obalem, vitamíny, minerály a vlákninou. A nejenže je to zdravější, ale můžeš to mít úplně pod kontrolou s domácím pečením.
Domácí pečivo: Láska na první kousnutí
Mnoho lidí se domácího pečení bojí jako čert kříže, ale věř mi, je to snazší, než se zdá! Stačí smíchat pár základních ingrediencí, nechat kynout a pak už jen sledovat, jak se v troubě rodí tvůj chlebíček snů. A nejlepší na tom? Víš, co jíš, a můžeš experimentovat s různými druhy mouk a semínky.
Recept na začátek
Začni třeba s jednoduchým chlebem. Potřebuješ celozrnnou mouku, droždí, trochu oleje a špetku soli. Pak už jen přidej trochu lásky, možná nějaká ta semínka pro šmrnc a máš to. A když tě pečení chytne za srdce, klidně si udělej zásoby a zamraz to.
Na zdraví!
Jakmile ochutnáš své domácí celozrnné pečivo, už se k tomu kupovanému bílému nevrátíš. A kdo ví, třeba se z tebe stane další pekařský guru ve tvém okolí. Tak směle do toho a užij si každé sousto svého chlebíčku plného lásky a zdraví!