Pojďme se podívat na pár skvělých receptů na rostlinná jídla a nápoje, které si můžeš v klidu vykouzlit doma a nemusíš za ně plácat balík v obchodě. Pokud tě napadlo, že bys si chtěla udělat vlastní rýžové mléko nebo třeba arašídové máslo, tak tenhle článek je pro tebe jak dělaný!
Rýžové mléko
Takže, milovníci veganského životního stylu, chcete do svého repertoáru přidat další skvělou ingredienci pro přípravu smoothie nebo kaší? Rýžové mléko je tu pro vás! Stačí si vzít rýži, pořádně ji opláchnout a nechat přes noc namočenou ve vodě. Ráno všechno hodíš do mixéru, zapneš na plný výkon a voilà! Máš domácí rýžové mléko, které ti v lednici vydrží asi týden. A když ti bude chutnat trochu sladší, klidně přidej agávový sirup nebo trochu třtinového cukru. A víš co? Podobně můžeš na koleni vyrobit i makové mléko, ale s tím opatrně, ať si ho nedáš příliš.
Arašídové máslo
Kdo by neměl rád arašídové máslo, že? V obchodech ho mají za ceny, za které bys čekala zlato, ale udělat si ho doma je hračka. Potřebuješ arašídy, ale ne ty solené z pytlíku u televize, ale poctivé, neupravené buráky. Ty vylouskej, hoď do mixéru a mixuj, až to vypadá jako máslo. Nejdřív se z nich uvolní olej a pak to najednou začne mít tu správnou konzistenci. Klidně do toho můžeš přidat trochu cukru nebo soli, ale většinou je to dobré úplně samo.
Sušené ovoce
Ty balíčky sušeného ovoce v obchodě jsou sice lákavé, ale když vidíš tu cenu, hned ti přejde chuť. Neboj se, sušené ovoce si můžeš připravit i doma. Jen to neklaď na radiátor, radši si pořiď sušičku. Do ní můžeš hodit kromě ovoce i houby nebo třeba zeleninu. A co teprve sušené bylinky na čaj! To je teprve lahůdka.
Ovesná kaše
Pokud jsi někdy sáhla po instantní ovesné kaši a ochutnala ji, tak víš, že domácí verze je o sto šest. Jak na tu nejlepší ovesnou kaši? Jednoduše si ohřej sójové mléko, přihodíš ovesné vločky a necháš chvíli odstát. Můžeš použít i vodu, pokud chceš. A pak je jen na tobě, s čím si to všechno vylepšíš. Arašídové máslo, kousky ovoce, oříšky… prostě cokoli, co ti pomůže skvěle začít den.